Urheilijaesittely: USA:n mestari, maastohiihtäjä Aku Nikander

Tämänkertaisessa urheilijaesittelyssä parrasvaloihin nostetaan 24-vuotias maastohiihtäjä Aku Nikander. Lohjan lämpimästä lintukodosta ponnistava Aku opiskelee Jyväskylän yliopistossa liikuntabiologiaa, mutta on viettänyt kuluneen vuoden vaihdossa Yhdysvaltojen New Mexicossa. Miehen tähänastisista saavutuksista ylivoimaisesti kovimpana voi pitää maaliskuussa voitettua Yhdysvaltojen mestaruutta, joka tuli 50 kilometrin perinteisen tyylin yhteislähtökisassa. Atlantin toisella puolella myös lisänimillä "Mysterious man in red" sekä "Night Rider" tunnettu Aku edustaa maastohiihdossa seuratasolla Vihdin Viestiä. Sen pidemmittä puheitta päästetään mies itse ääneen!

 

Mitä söit tänään aamupalaksi?

-Aamupala oli sekoitus suomalaista ja slovenialaista traditiota: Kaurapuuroa myslin ja mustikoiden kanssa, lasi maitoa ja appelsiinimehua, pari slicea paahtoleipää slovenialaisen kinkun ja juuston kanssa sekä suomalaiseen tyyliin lettuja ja slovenialaiseen tyyliin kahvia.

 

Päivän treeni?

-Vaellus vuorilla 3-4h ylämäkeen 3300 metrin korkeuteen sekä ultimate tennis game apuvalmentajan kanssa.

 

Suosikkitreeni? 

-Mitä pahemmalta se tuntuu sen parempi fiilis! Eli 2min + 3min + 4min + 5min sauvaloikkia ylämäkeen (VK) + 3x3 min juoksua tasasella Anakynnyksellä.

 

Minkälainen on liikuntataustasi?

-Kaikkea on tullut kokeiltua. Jalkapalloa pelasin 15-vuotiaaksi asti, Kestävyysjuoksu on ollut aina mukana hiihdon rinnalla. Yleisurheilussa on tullut tehtyä kaikkia lajeja, bravuurina seiväshyppy. Pesäpalloa pelasin yhden kauden ja nykyään kesälajeina tennis on lähellä sydäntä. Sanotaanko, että pallopelit on mun heikkous sillä yhdet tai kahdet SM-kisat on mennyt penkin alle junnumaisen höntyilyn takia, kun oon mennyt pelaamaan polttopalloa jne. Jos mennään pelaamaan, niin sitten mennään 100%.

 

Hiihtäjän tärkeimmät ominaisuudet?

-Sanotaanko, että tärkein on kardio. Hiihto on kuitenkin kehittynyt suuntaan, missä vauhdit ovat kasvaneet koko ajan. Tämä tarkoittaa, että hiihtäjät tarvitsevat yhä nopemapaa voimantuottoa ja parempaa taloudellisuutta. Kuitenkin kokonaisuus ja se miten nämä yksittäiset ominaisuudet nivoutuu yhteen ratkaisee. Lisäksi kestävyysurheilussa, missä saavutetaan lihastason suurta väsymystä, myös henkiset tekijät ratkaisevat paljon. Huipputasolla kuitenkin marginaalit ovat niin pieniä, että yleensä se joka pystyy taistelemaan oman suorituskyvyn ylärajoilla pisimpään seisoo korkeimalla korokkeella.

 


Mikä motivoi sinua ylös sängyn pohjalta?

-Se, että uusi päivä on aina uusi mahdollisuus!


Voimabiisisi heikolla hetkellä?

-Linkin Park - Bleed It Out

 

Kuinka pyrit ennaltaehkäisemään vaivoja/vammoja harjoittelussasi? (kysymys edelliseltä haastatellulta)

-Hiihtäjän harjoittelu on sen verran monipuolista, että kuormitusta on helppo jakaa eri lihasryhmille. Itse yritän "kuunnella" kroppaa, ja jos joku paikka alkaa hajoamaan, niin pyrin vaihtamaan harjoittelumuotoa.


Kysymys seuraavalle:

-Mikä on paras palautumismetodisi?


Terveiset lukijoille:

"Dont think about the miles that are coming down the road, dont think about the mile you are right now. Dont think about the miles you have already covered. Think about what you are doing right now, just be lost in the moment." 

-ryan hall