Vaivaako työstressi? - 5 vinkkiä stressin vähentämiseen

Deadlinet, multitasking ja jatkuva kiire ovat nykypäivänä syitä stressille. Ei osata sanoa ei, kun sehän on selvä laiskuuden merkki. Tehdään koko ajan vain enemmän ja nopeammin, mutta todellisuudessa tiedostetaan ettei kertakaikkiaan pysty suoriutumaan kaikista luvatuista tehtävistä, ainakaan laadukkaasti. Tiesitkö että, jopa puolet eurooppalaisista työtekijöistä kokee haitallista stressiä työpäivänä ja noin puolet menetetyistä työpäivistä johtuu stressistä. No miten stressin saisi heitettyä lopullisesti romukoppaan? 

Okei, otetaanpa hieman takapakkia ja kerrataan ihmisen fysiologiaa. Ne joiden silmiä alkoi kummasti väsyttämään sanan "fysiologia" kuullessaan niin....no koittakaa jaksaa! ;) Joka tapauksessa ihmisellä on olemassa autonominen eli itsenäinen hermosto, joka jakaantuu parasympaattiseen ja sympaattiseen hermostoon. Parasympaattinen on aktiivinen levossa ja rauhoittuessa, jolloin mm. Pulssi hidastuu ja elimistö palautuu päivän rasituksista. Vastaavasti Sympaattinen hermosto aktivoituu esim. Fyysisessä kuormituksessa tai jossain jännittävässä tilanteessa. Tällöin syntyy "alert" reaktio, jolloin syke kiihtyy ja aistit herkistyvät, jotta tilanteesta suoriuduttaisiin parhaalla mahdollisella tavalla. Jokainen on joskus tuntenut jossain jännittävässä tilanteessa adrealiinin virtaavan elimistöön, jolloin syke kiihtyy ja aistit ovat lähes kuin tosielämän Spidermanilla. Tällöin on siis kysymys ääripään stressitilanteesta. 

Tämähän on siis hyvä juttu, jos siis aistit tehostuvat ja jolloin pystyy suoriutumaan tehtävistä entistä tehokkaammin. Pitääkö paikkansa? Kyllä pitää, ainakin osaksi. Fakta on se, että ihminen elimistö ei ole kuin spidermanilla vaan se tarvitsee välillä aikaa palautuakseen stressaavista tilanteista parasympaattisen hermoston avulla. Stressi on hyvää siihen asti kun se parantaa suoritustasi hetkellisesti ja pääset jonkinlaiseen flow-tilaan, mutta stressin jatkuessa johtaa se lopulta pannukakkuun. Nykypäivänä tämä tuntuu olevan suurikin ongelma. Työntekijöistä ajatellaan kuin he olisivat supersankareita, yli-inhimillisiä olentoja, spidermaneja. Koko ajan pitäisi tehdä enemmän, nopeammin ja tehokkaammin. Työt viedään jopa kotiin asti ja jos ei, niin ainakin ajatuksien mukana. Aikaa palautumiseen ei ole ja työstressi johtaa uupumukseen ja sitä kautta sairauspoissaoloihin sekä tehottomuuteen. No voiko asialle tehdä jotain? Tottakai voi. Kokosin alle muutaman yksinkertaisen vinkin...

1) Liiku - Liikunta auttaa stressin lieventäjänä ja aerobinen liikunta näyttäisi tutkimuksien valossa olevan paras. Mitä parempi kunto sitä paremmin hallitset stressiä ;) 
2) Rentoudu - Lisää työpäiviin säännöllisin väliajoin rentouttavia hetkiä esimerkiksi erilaisten hengitysharjoituksien muodossa.
3) Arvosta vapaa-aikaasi - No tämän nyt pitäisi olla sanomattakin selvää, mutta pyri jättämään työt työpaikalle ja nauti vapaa-ajastasi. 
4) Kävelypalaverit - Jos kalenterissa lukee palaveri neuvotteluhuone A:ssa niin pitäkää palaveri välillä vaikkapa raikkaassa ulkoilmassa kävellen. Näin ajatukset saavat uutta virtaa ja peppukin on liikkeellä. 
5) Opettele sanomaan ei - Tästä ei olekaan muuta sanottavaa

"Your Friendly neighbourhood",

Janne Hautala

 

Lähteet:

Von Haaren B. ym. 2016. Does a 20-week aerobic exercise training programme increase our capabilities to buffer real-life stressors? A randomized, controlled trial using ambulatory assessment. European Journal Of Applied Physiology, volume 116, pp 383-394.

ThøgersenǦNtoumani, C., Loughren, E. A., Kinnafick, F., Taylor, I. M., Duda, J. L. & Fox, K. R. 2015. Changes in work affect in response to lunchtime walking in previously physically inactive employees: A randomized trial. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports 25 (6), 778-787

Föhr ym. 2015. Subjective stress, objective heart rate variabilitybased stress, and recovery on workdays among overweight and psychologically distressed individuals: a cross-sectional stud. Journal of Occupational Medicine and Toxicology (2015) 10:39.